5 хв на читання
Переглядів: 1491

Скупчення рідини в колінному суглобі – причини, лікування

Редакторка блогу центру Бубновського
Випіт коліна – підвищене утворення синовіальної рідини із супутнім запальним процесом. Стан супроводжується больовим синдромом, припухлістю та потребує лікування. При значній кількості рідини проводять пункцію та діагностику. За результатами дослідження та після виявлення причин виникнення захворювання лікар призначає курс лікування.

Ексудат та трансудат: різниця та причини

Зіткнутися з проблемою випоту в колінному суглобі можуть як чоловіки, і жінки різного віку. Залежно від причин зміни можуть мати як запальний характер, і незапальний. Відповідно в цьому і різниця між ексудатом та транссудатом. Основна причина захворювання – травма. Діагностується найчастіше. Для появи рідини в коліні причини можуть бути наступного характеру:
  • дегенеративні зміни (ушкодження хрящової тканини);
  • патології запального характеру (бурсит, артрит, синовіт);
  • дегенеративно-дистрофічні зміни (кіста Бейкера, артроз);
  • посттравматичні стани (пошкодження зв’язок, меніска, капсули, переломи, крововиливи);
  • інфекції та рідко алергічні реакції.

Симптоматика захворювання

Накопичення рідини може бути стрімким протягом декількох годин, так і більш пролонгованим. Все залежить від етіології – першопричини появи патології. Наштовхують на думки про рідину в коліні симптоми наступного типу:
  • гострий біль при рухах;
  • припухлість у ділянці коліна;
  • почервоніння шкірних покривів;
  • підвищення температури у ураженій зоні;
  • деформація коліна при травмах;
  • почуття розпирання.
Захворювання може мати характер асептичного запалення. І тут у синовіальної рідини визначають гній. Він стає причиною додаткових симптомів: лихоманка, озноб, загальна слабкість, біль, що пульсує. У місці випоту може лущитися шкіра.

Перша допомога при набряку коліна

Вкрай неприємно бачити розпухле коліно і відчувати біль, скутість рухів. Зрозуміло, що потрібно лікування рідини в коліні , але для початку потрібно надати собі першу допомогу:
  1. Створіть спокій для коліна.
  2. Зробіть еластичну пов’язку за умови відсутності перелому.
  3. Використовуйте холодний компрес тривалістю 20 хвилин.
  4. При сильному болю рекомендується випити знеболюючий препарат.
Надалі потрібно звернутися за медичною допомогою. Спочатку визначають, чому збирається рідина в коліні і якого вона типу (ексудат і транссудат). Лікар збирає анамнез, проводить огляд та за показаннями призначає пункцію. Залежно від результатів лабораторних досліджень зразка суглобової рідини, лікування призначається в індивідуальному порядку. Самостійно проводити маніпуляції щодо усунення випоту не рекомендується. Це може призвести до незворотних ушкоджень суглоба.

Методи діагностики та лікування

Первинний огляд пацієнта та пальпація обов’язкові. На основі скарг та клінічної картини ставлять попередній діагноз. Для його уточнення пацієнта направляють на додаткові дослідження, серед яких можуть бути такі:
  • МРТ чи УЗД суглобів;
  • рентгенографія;
  • Артроскопія (ендоскопія).
До комплексу діагностики входить біохімічний та загальний аналізи крові. Мета полягає у визначенні інфекції, запалення чи прихованої патології. Після визначення точної причини рідини в колінному суглобі, як лікувати захворювання стає зрозуміло. За потреби пацієнта направляють на ЕКГ. Пункція одночасно метод діагностики, і терапевтичний спосіб полегшити біль. Пацієнту призначають курс лікування, який можуть входити: промивання суглоба, прийом НПЗП, ЛФК, фізіотерапія. При складному перебігу захворювання проводять оперативне втручання.

Як відкачують рідину з коліна

Аспірація або як позбавитися рідини в коліні – це екстрена процедура для полегшення симптомів. Прибрати надлишки ексудату можна у лікарні. Самостійно не рекомендується проводити такі маніпуляції. Високий ризик занести інфекцію та отримати ускладнення. Процедуру виконують під місцевим наркозом. Займає трохи більше 20 хвилин. Пацієнту підкладають під коліно валик та обробляють його антисептиком. Виконується прокол шприцом з голкою та повільно виводять ексудат. При необхідності промивають суглоб та вводять ліки. Наприкінці накладають пов’язку. Після видалення суглобової рідини лікування продовжують амбулаторно.

Хто займається лікуванням колін з рідиною

Є кілька варіантів. Якщо є факт дегенеративних та дистрофічних змін, як лікувати рідину в колінному суглобі проконсультують травматологи та ортопеди. У разі аутоімунної етіології захворювання потрібна кваліфікована допомога ревматолога.

Реабілітація

Якщо рідина у суглобах лікування допомогло успішно подолати, пацієнт переходить до другої частини – до реабілітації. Мета – відновити рухову функцію нижньої кінцівки, суглоба, зв’язок. Для цього пацієнту призначають ЛФ, масажі, фізіотерапевтичні процедури, мануальну терапію, дієту. У складних випадках потрібна іммобілізація кінцівки (забезпечення повного спокою). При дотриманні протоколу лікування та реабілітації ризик рецидиву та ускладнень суттєво знижується.
Інші статті

Контакти

Проспект Науки, 45/3 Монте-Плаза
Ст.м. 23 Серпня
Центр працює за попереднім записом
Пн-Сб

    Залиште контакти і наші фахівці зателефонують вам