4 хв на читання
Переглядів: 112

Масаж при грижі хребта – коли і як робити

Редакторка блогу центру Бубновського
Захворювання хребта з кожним роком молодшають. Якщо раніше патологічні болі та дискомфорт діагностували переважно у людей старшого віку, тепер зі скаргами до лікарів звертаються навіть 20-річні. Згідно зі статистикою, до 30 років міжхребцеві грижі з’являються у 80% людей незалежно від статі. Гіподинамія, неправильна постава, надмірна вага, неправильне піднесення важких предметів – поширені причини розвитку патології.

Міжхребцева грижа та масаж: робити чи ні

Це актуальне питання для пацієнтів із підтвердженим діагнозом: можна робити масаж при грижах та протрузіях чи ні. Відповісти і призначити процедури може тільки лікар після огляду пацієнта. Лікувальний масаж ефективний та входить до системи консервативного лікування. Його можна робити, але не в гострій стадії захворювання. Виконується у щадній формі, тому біль та дискомфорт виключені.

У чому користь масажу спини

Основна скарга пацієнтів – біль. Вона може змінюватись від помірної до сильної. І лікування грижі хребта масажем допомагає не лише її зменшити, а й контролювати повторну появу завдяки:
  • усунення м’язових спазмів та напруги;
  • покращення циркуляції крові;
  • зменшення тиску на диски;
  • поліпшення рухливості та гнучкості хребта.
За відсутності больового синдрому знижується рівень стресу, виробляються ендорфіни. Людина розслабляється і отримує задоволення від можливості рухатися без страху відчути дискомфорт. Таким чином повертається звична раніше якість життя.

Основні показання та протипоказання

Призначають масаж спини при грижах хребта пацієнтам після збирання анамнезу. До появи болю та дискомфорту багато хто і не здогадується про їх наявність. Основні показання для діагностики та масажу – це:
  • оніміння або біль у грудях, плечах, руках;
  • часті головні болі та запаморочення;
  • болючі відчуття при ходьбі;
  • скутість хребта;
  • непрохідна напруженість у тілі;
  • утруднені рухи: нахили та повороти тулуба.
Позитивне впливом геть самопочуття можливе лише за умови відсутності протипоказань. З цієї причини масаж і міжхребцева грижа несумісні, якщо:
  • виражений больовий синдром у стадії загострення;
  • дерматологічні ураження шкіри у зоні роботи;
  • нещодавно проводилися оперативні втручання;
  • ГРЗ, онкологія, остеомієліт в анамнезі;
  • серцево-судинні захворювання;
  • менструація та вагітність;
  • розростання грижі.
У будь-якому випадку рішення про проведення курсу масажу при грижі хребта приймає лікар. Головне завдання полягає у необхідності допомогти, а не нашкодити.

Три основні види масажу

У медичній практиці є кілька методик проведення процедури. Всі вони спрямовані на м’яку та щадну дію. Застосовують загальний масаж грижі спини , точковий та сегментарний. Зверніть увагу на важливий аспект. За жодних умов неприпустиме виконання скруток, перегинів, надлишкового натискання. Класичний (загальний) . У цьому методі вплив проводиться всю область спини. Пацієнту роблять різні погладжування, розтирання, коливання поліпшення кровотоку, розминання усунення застійних явищ. Точковий масаж при грижі хребта . Вплив виконується певні точки. Мета полягає у зменшенні м’язового гіпертонусу. Це допомагає розслабити проблемні зони. Ступінь опрацювання – від легкого погладжування до глибшого точкового впливу. Сегментарний . При болючих відчуттях від міжхребцевої грижі масаж виконують у певному сегменті. Застосовуються методики розтягування, погладжування, вібрації і за необхідності сильніші опрацювання необхідних зон.

Загальні правила проведення масажу при грижі

Проводити лікувальний масаж можна виключно у фахівців після збору анамнезу та проведення діагностики. При грижі маніпуляції виконують біля хребетного стовпа, але безпосередньо хребет у цьому не задіяний. Головне правило: «Не нашкодь!». Воно означає, що опрацювання патологічної області проводиться обережно, без надмірного тиску. Масаж повинен розслабляти, тому увагу потрібно приділяти стегнам, сідницям, верхнім та нижнім кінцівкам комплексно. Рухи мають бути вздовж лімфотоку, тобто знизу догори. Локалізація опрацювання залежить від патологічної області розміщення грижі та постраждалого нерва. При появі неприємних та болючих відчуттів сеанс негайно припиняють. Масаж – ефективний спосіб покращити самопочуття пацієнтів. Застосовується у складі комплексної терапії для нормалізації загального стану, усунення болю, відновлення рухливості та профілактики атрофії м’язів.
Інші статті

Контакти

Проспект Науки, 45/3 Монте-Плаза
Ст.м. 23 Серпня
Центр працює за попереднім записом
Пн-Сб

    Залиште контакти і наші фахівці зателефонують вам