4 хв на читання
Переглядів: 314

Дорзальна грижа міжхребцевого диска – що це таке і як лікувати

Редакторка блогу центру Бубновського
Дорзальна грижа без лікування призводить до серйозних наслідків. Її появу не можна ігнорувати не лише через болі в спині, а й через загрозу паралічу. Якщо вчасно вжити заходів, можна покращити самопочуття та уникнути втрати чутливості, захворювань органів малого тазу та інших ускладнень. Дізнайтеся, як проявляється дорзальна грижа диска, що це таке і чи взагалі лікується.

Причини виникнення

Дорзальною грижею називають ядро ​​міжхребцевого диска, що змістилося після розриву фіброзного кільця до задньої стінки каналу хребта. Стискаючи спиною мозок, вона стає причиною сильного болю і поганого кровообігу. Дорзальні грижі міжхребцевих дисків виникають через:
  • травм та викривлення хребта;
  • високого фізичного навантаження;
  • вікових дегенеративних процесів у хребетному стовпі;
  • порушеного обміну речовин;
  • зайвої ваги;
  • генетичної схильності.
У групі ризику не тільки спортсмени, хребет яких зазнає високих навантажень і схильний до травм, а й люди з малорухомим способом життя.

Класифікація та різновиди

Дорзальна грижа може з’явитися у будь-якому відділі хребта. Вона проходить чотири стадії розвитку: на першій говорять про пролапс диска, на другій – про протрузію, на третій – про екструзію, на четвертій – про утворення секвестру. Її розрізняють за давністю виникнення та розміром. За видами дорзальну грижу хребта поділяють на:
  • Дифузну. Зачіпає кілька хребців. Їй характерно збереження фіброзного кільця та руйнування пульпозного ядра. Вона здавлює кілька нервових закінчень і викликає біль у різних частинах тіла.
  • Форамінальну. Зустрічається рідко, вважається небезпечною та складною в діагностиці. Не виявляється у просвіті хребетного каналу і сильно стискає нервовий корінець у форамінальному отворі.
  • Секвестована. Найбільш важка форма, коли частина ядра відокремлюється від свого диска. Ця ділянка залягає у хребетному каналі та піддається некрозу. Через цей тип гриж склалася невірна думка про операції на хребті. Пошуки фрагмента, що відокремився, вимагають хорошого мікроскопа, освітлювача і мікроінструменту в операційній. Без них навіть досвідчений хірург мало шансів звільнити нервові коріння від компресії.
По локалізації розрізняють лівосторонню чи правосторонню, медіанну чи парамедіанну дорзальну грижу. Відповідно до назви вона знаходиться ліворуч або праворуч від хребта, у центрі хребетного стовпа або поряд із центром.

Симптоми захворювання

Основний симптом – гострий біль у ураженому відділі хребта, який може віддавати в інші частини тіла. А також може посилюватися після фізичного навантаження, різких рухів, кашлю та чхання. Крім больового синдрому, дорзальні грижі дисків призводять до:
  • м’язового спазму;
  • зниження обсягу рухів;
  • порушення чутливості в ногах, руках, животі, промежини;
  • млявому парезу верхніх кінцівок та нижньої частини тулуба.
На пізніх стадіях можуть виникнути проблеми з координацією та ходою. Без лікування розвивається некроз хрящової тканини, синдром кінського хвоста, нетримання сечі та калу, атрофія м’язів.

Діагностика

У діагностиці дорзальної грижі застосовують МРТ та КТ. Додатково призначають рентген, щоб визначити супутні дегенеративні процеси кісткової тканини. На електроміографію направляють, якщо потрібно оцінити проведення електричного імпульсу м’язом. Знаючи точно, де знаходиться дорзальна грижа і як її лікувати , можна розраховувати на позитивний результат.

Лікування дорзальної грижі диска

Від стадії захворювання та місця локалізації залежить тактика лікування. Комусь достатньо змінити спосіб життя та займатися лікувальною фізкультурою (ЛФК), а комусь потрібно терміново лягати на операцію. Якщо немає прямих показань до хірургічного втручання, призначають консервативне лікування дорзальної грижі :
  • ін’єкції стероїдів, міорелаксанти, нестероїдні протизапальні та інші препарати;
  • масаж;
  • фізіотерапію;
  • ЛФК;
  • використання ортопедичного корсету.
Якщо високий ризик ускладнень через розміри, стадії або місце локалізації, де була виявлена ​​дорзальна грижа , лікування тільки хірургічне.

Реабілітація після оперативних втручань

Після операції призначають медикаментозну підтримуючу терапію, електрофорез, магнітотерапію, лазеротерапію та лікувальну гімнастику. Хорошу ефективність показала кінезітерапія, яка знімає надлишкове навантаження на хребет і відновлює кровообіг до його відділів.

Профілактика

З метою профілактики рекомендують дотримуватися помірної фізичної активності, дотримуватися режиму праці та відпочинку, позбутися зайвої ваги, уникати підйому тяжкості та стресових ситуацій. Знаючи, що таке дорзальна грижа та як запобігти її розвитку, ви збережете свій хребет здоровим, а медичний центр «Bubnovsky» у цьому допоможе!
Інші статті

Контакти

Проспект Науки, 45/3 Монте-Плаза
Ст.м. 23 Серпня
Центр працює за попереднім записом
Пн-Сб

    Залиште контакти і наші фахівці зателефонують вам