5 хв на читання
Переглядів: 497

Артроз скронево-нижньощелепного суглоба (СНЩС) – симптоми та лікування

Редакторка блогу центру Бубновського
Артроз скронево-нижньощелепного суглоба (СНЩС) вимагає консервативного лікування, у поодиноких випадках хірургічного втручання. Захворювання погіршує якість життя та самооцінку, коли оточуючі помічають асиметрію обличчя, що виникла через дегенеративне руйнування. Дізнайтесь, як лікувати артроз щелепно-лицевого суглоба.

Про артроз СНЩС

Артроз СНЩС – це хронічне дегенеративне захворювання, що руйнує суглоб. Оскільки він бере участь у жуванні та артикуляції, то його порушення безпосередньо впливає на життєво важливі процеси — харчування та спілкування. Коли діагностують артроз скронево-нижньощелепного суглоба, симптоми спочатку намагаються усунути консервативними методами.

Хто схильний до проблем з СНЩС

Артроз СНЩС розвивається, коли організм не здатний оновлювати хрящову тканину і виробляти рідину, що змащує суглоб і перешкоджає його стирання. Артроз щелепи може розвинутися через:
  • травм челюсти;
  • постійного навантаження на суглоб;
  • видалення зубів з одного боку;
  • звички скрегіт зубами і несвідомо стискати щелепи;
  • неправильного прикусу;
  • невдало підібраних коронок та зубних імплантів.
«Спусковим гачком» можуть стати навіть старі забиті місця та мікротравми суглоба. Щоб вилікувати артроз щелепи, причини появи потрібно усунути. На жаль, це вкрай складно зробити при вроджених аномаліях та вікових дегенеративно-дистрофічних руйнуваннях хрящової тканини.

Первинні симптоми

Покажіть лікаря, якщо суглоб клацає при позіхання і жування. Хрускіт і клацання – характерна ознака неправильно працюючого СНЩС. Також може з’явитися обмеження у русі нижньою щелепою та біль, що переходить на зуби, скроню, вухо. Якнайшвидше прийдіть до лікарні, якщо СННС почав хворіти або видавати клацання після:
  • перенесеної інфекції;
  • отиту;
  • видалення зуба;
  • травми обличчя.
Людям, у яких через професійну діяльність може розвинутися артроз обличчя, потрібно бути уважним до скронево-нижньощелепного суглоба. У групі ризику викладачі, вокалісти, скрипалі, провідні та представники інших громадських професій.

До якого лікаря звертатися із захворюваннями СНЩС?

Артрози суглобів зазвичай лікують ревматологи, хірурги, ортопеди та травматологи. На хворобах та патологіях СНЩС спеціалізується гнатолог – лікар вузького профілю, якого можна знайти у великих містах країни.

Ступені артрозу СНЩС

Захворювання розвивається у кожного пацієнта за своїм сценарієм. Між стадіями може пройти як 10 років, так і лише 6 місяців. Усього виділяють 4 стадії:
Стадія Ознаки хвороби Проявления на рентгене
I Суглоб нестабільний, клацає або хрумтить Суглобова щілина звузилася
II Суглоб регулярно болить при жуванні Склеротичні зміни, суглобова головка розростається
III Болі ниючого і прострілюючого характеру, серйозні обмеження в русі СНЩС Дегенеративне руйнування хряща, суттєві кісткові розростання, у суглоба укорочена головка та сплощена ямка
IV Постійні болі та обмеження руху щелепою Фіброзний анкілоз – повністю нерухомий суглоб

Типи артрозу СНЩС

Артроз СНЩС поділяють на кілька типів:
  • Деформуючий виникає після травм щелепи. Супроводжується явною асиметрією обличчя, загостренням інфекційних та вірусних захворювань.
  • Склерозуючий довго розвивається на тлі змін верхніх шарів кісткової тканини та ущільнення суглобової головки. Важко діагностується на ранніх стадіях.
  • Міогенний спричинений довгим спазмом крилоподібного м’яза. Рідко супроводжується болями. Вони з’являються при підвивиху та вивиху суглоба, при якому щелепа різко йде убік при відкриванні рота.
Як ускладнення інших захворювань та дегенеративних руйнувань, артроз нижньої щелепи може бути постінфекційним, обмінним (порушення сольового обміну), інволютивним (пов’язаним із природним старінням).

Діагностика

Діагностують артроз СНЩ за симптомами та результатами огляду. Лікар визначає зміну прикусу, спрямовує на рентгенологічне обстеження, електроміографію, артрофонографію та томографію. За рентгеном оцінює суглобову щілину та наявність остеофітів (наростів), які характерні артрозу, артриту СНЩС. По електроміографії перевіряє роботу лицьових м’язів, по артрофонографії – щілини та хрускіт, по томографії – стан тканин.

Лікування

Захворювання лікується тривалий час. Якщо немає необхідності в операції, призначають сплінт-терапію (носіння капи), потім переходять до ортодонтичного або ортопедичного лікування. З медикаментів виписують анальгетики, міорелаксанти, хондропротектори та протизапальні препарати. Рекомендують фізіотерапію для розтяжки та зміцнення м’язів, зняття напруги у суглобі.

Прогноз та профілактика

Найчастіше захворювання на ранніх стадіях успішно лікується сплінт-терапією. Щоб запобігти його прогресуванню, потрібно відмовитися від твердої їжі, своєчасно лікувати зуби та виправити прикус, не допускати спазму жувальної мускулатури. Щоб усунути дисфункцію СНЩС, рекомендують кінезітерапію для відновлення правильної біомеханіки при жуванні та артикуляції.
Інші статті

Контакти

Проспект Науки, 45/3 Монте-Плаза
Ст.м. 23 Серпня
Центр працює за попереднім записом
Пн-Сб

    Залиште контакти і наші фахівці зателефонують вам