6 хв на читання
Переглядів: 2650

ЛФК при грижі хребта 

Редакторка блогу центру Бубновського
65% міжхребцевих гриж зачіпають попереково-крижовий відділ. Скарги на болі в грудному відділі трапляються рідше, а проблеми з шийними хребцями і куприком найменше. На початковій стадії виникає ниючий біль, що зникає при зміні положення тіла. З прогресуванням патології він посилюється, з’являються простріли в спині та спазми м’язів. Без лікування це призведе до пошкодження нервових закінчень, асиметрії тіла і нерухомості. Полегшити стан і сповільнити патологічний процес дає змогу лікувальна гімнастика при грижі хребта.

Чи потрібно ЛФК при грижі

Пацієнтам із грижею хребта потрібно постійно займатися лікувальною фізкультурою. Її виконання має контролювати реабілітолог або інструктор ЛФК. Вправи для спини при грижі призначає лікар з урахуванням стадії її розвитку, загального анамнезу та віку пацієнта. Регулярна зарядка для хребта допомагає:
  • зміцнити м’язовий корсет спини;
  • усунути спазм;
  • зменшити гіперрухливість хребців;
  • поліпшити живлення і кровопостачання клітин.
Завдяки ЛФК сповільнюється дегенеративний дистрофічний процес у хребетному диску. Головне – суворо дотримуватися призначення лікаря. А також дотримуватися режиму сну і відпочинку, більше вживати продуктів із кальцієм, фосфором, марганцем і вітаміном B6.

Кому показана ЛФК

Лікувальна гімнастика для хребта – частина комплексного лікування. Після постановки діагнозу нею потрібна займатися все життя. Вона суворо обов’язкова після операції з видалення грижі, а також після купірування болю при консервативному лікуванні. Щоб запобігти утворенню гриж, лікувальну гімнастику рекомендують у разі:
  • остеохондрозі;
  • сколіозі;
  • зайвій вазі;
  • постійних статистичних і динамічних перевантаженнях.
Високе навантаження на хребет відчувають важкоатлети, вантажники, стропальники, шахтарі, водії, швачки та люди інших спеціальностей. У групі ризику всі, хто змушений довго перебувати в положенні сидячи, стоячи або піднімати тяжкості. Якщо виконувати з метою профілактики ЛФК, вправи для спини поліпшать координацію рухів, витривалість і силу. Завдяки регулярним заняттям, тіло буде краще підготовлене до навантажень.

У яких випадках заборонено робити ЛФК при грижі

Вправи при поперековій грижі або будь-якій іншій заборонені за сильного болю. Необхідно медикаментозним або радикальним способом зняти больовий синдром. Протипоказання до ЛФК для хребта:
  • високий кров’яний тиск;
  • патології та серйозні захворювання серцево-судинної системи;
  • гострі респіраторні та інфекційні захворювання;
  • перший період після операції.
Якщо немає протипоказань, лікар направить у центр реабілітації опорно-рухового апарату або порекомендує вправи для виконання вдома. На прийомі уточніть, чи можна багато ходити при грижі хребта у вашому випадку. Якщо немає прямих показань до операції, біг підтюпцем і ходьба не обмежені. У фазу загострення потрібно якомога менше рухатися, не робити різких поворотів, нахилів і прогинів спини. Усім, у кого виявили міжхребцеву грижу, заборонено виконувати стрибки у висоту, жим ногами, станову тягу, присідання з вагою, вис на перекладині, глибокі випади та гіперекстензію. Їх вважають особливо небезпечними для хребта. Крім цього, не рекомендують займатися:
  • хокеєм;
  • футболом;
  • катанням на лижах;
  • тенісом.
Усі види спорту, що вимагають швидкої реакції або активного бігу, збільшують навантаження на хребет.

Техніка виконання вправ

Будь-яку вправу при міжхребцевій грижі потрібно робити плавно і без різких рухів. Комплекс ЛФК починається після легкої розминки. Під час заняття потрібно звертати увагу на відчуття. Якщо виникає гострий біль, негайно зупиніть тренування. Поступово збільшуйте кількість підходів, чергуючи вправи на підвищення тонусу м’язів і їх розслаблення. Удома ЛФК для попереку, грудного та шийного відділу потрібно виконувати щодня. Відповідний час для тренування – після пробудження або за кілька годин до сну. Бажано перші заняття провести з реабілітологом. Він навчить правильно виконувати вправи і складе комплекс занять з урахуванням локалізації грижі.

Що входить до комплексу вправ

Лікувальна гімнастика допомагає розробляти м’язовий корсет і не шкодить хребту, якщо призначена лікарем. Якщо не знаєте, в якому відділі грижа, не приступайте до тренувань. Ви не зможете виконувати заняття з належним навантаженням і амплітудою рухів. Кожному пацієнту потрібен свій комплекс занять, до якого може входити вправа для:
  • поперекового відділу, грудного або шийного;
  • на розтягування хребта;
  • на зміцнення м’язів живота, сідниць, ніг та інші.
Наполегливо рекомендуємо проконсультуватися з реабілітологом перед тим, як займатися вдома. Це вбереже вас від травм хребта через неправильне виконання гімнастики.

ЛФК після видалення грижі

Після малоінвазивної операції на хребті реабілітація триває до 1 місяця, після видалення міжхребцевого диска разом із грижею (дискоектомії) – півроку і довше. За цей час потрібно пройти призначений лікарем курс ЛФК, масажу і фізіотерапії. У всіх початкова адаптація протікає по-своєму. У молодості хребет відновлюється швидше, ніж у зрілому і похилому віці. Перші тижні після видалення грижі:
  • виключають великі навантаження;
  • роблять масаж, щоб підтримувати м’язові тканини в тонусі;
  • в основному виконують вправи ЛФК у положенні лежачи.
Через 2-4 місяці після операції рекомендують пройти лікувально-оздоровчий курс, ходити в басейн на плавання без пірнань і займатися скандинавською ходьбою, яка зміцнює м’язи спини без великого навантаження на хребет. Також хорошу ефективність у реабілітації після видалення грижі показала кінезітерапія, на якій спеціалізується медичний центр “Bubnovsky”. Щоб дізнатися докладніше про метод відновлення після видалення міжхребцевої грижі, запишіться на прийом до лікаря.
Інші статті

Контакти

Проспект Науки, 45/3 Монте-Плаза
Ст.м. 23 Серпня
Центр працює за попереднім записом
Пн-Сб

    Залиште контакти і наші фахівці зателефонують вам